Even voorstellen: Carla Mulder

Carla MulderMet zevenentwintig jaar ervaring in het trainersvak mag Carla Mulder gerust een doorgewinterde trainer genoemd worden. Voor MKB Cursus & Training geeft zij een groot aantal trainingen, met als rode draad communicatie, sales en leidinggeven

Kun je iets vertellen over jouw carrière als trainer?
Mijn interesse voor het trainersvak is langzaam gegroeid tijdens mijn studie Franse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden, nu alweer bijna dertig jaar geleden. In eerste instantie was mijn idee om voor de klas te gaan staan en Frans te onderwijzen maar tijdens mijn studie besloot ik al snel dat dit voor mij toch niet de droombaan zou zijn waar ik naar op zoek was. Als studiebaantje ging ik destijds al op reis voor de organisatie EF (Education First) International. Deze organisatie organiseert talenreizen en talenprogramma’s en als eenentwintigjarige student begeleidde ik op die reizen naar het buitenland, in mijn geval Frankrijk uiteraard, middelbare scholieren. Dat werk als cursusleider was zo leuk en EF zo een leuke organisatie, dat ik er ook na mijn studie aan de slag ben gegaan, eerst als productmanager en vervolgens als general manager van de Nederlandse vestiging. In totaal heb ik dat acht jaar gedaan. Hierna ben ik zelf weer een opleiding gaan volgen die aansloot op de werkzaamheden bij EF, waar ik op een gegeven moment de cursusleiders zelf opleidde. Die vervolgstudie was een postdoctorale opleiding als communicatietrainer, waarna ik direct het trainersvak inrolde.

Hoe ben je bij ons terechtgekomen?
MKB Cursus & Training is alweer een jaar of vijftien een gewaardeerde klant van mij. Na mijn opleiding als communicatietrainer dienden verschillende klanten zich aan en MKB Cursus & Training was er daar een van. Het leuke van mijn werkzaamheden voor MKB Cursus & Training is dat de organisatie weliswaar een format had voor haar opleidingen maar dat er voor mij ook altijd ruimte is om er mijn eigen stempel op te drukken. Er zijn zelfs een aantal trainingen die ik voor hen heb ontwikkeld in de afgelopen jaren.

Wat vind je het leukste aspect aan het vak?
De afwisseling, dat is echt iets wat me erg aanspreekt. Ik reis het hele land door en ontmoet de meest uiteenlopende mensen. Een klantgericht handelen training bij een hoveniersbedrijf, om een voorbeeld te noemen, is natuurlijk heel wat anders dan een training die mensen leert hoe zij het technische personeel binnen een bedrijf dat koffieautomaten levert het beste kunnen motiveren. Een van mijn favoriete trainingen om te geven is Train de trainer. Daar zitten een hoop didactische vaardigheden in en de cursisten zijn de medewerkers binnen een bedrijf die uitgekozen zijn om hun collega’s bij te scholen. Ook dat is weer waanzinnig divers, waardoor ik inmiddels van verschillende vakgebieden en functies aardig wat te weten ben gekomen. Met Train de trainer voor een outdoorbedrijf ga je met een Campingaz brandertje in de tuin van het trainingscomplex een soepje koken. Van mijn cursisten steek ik zelf ook altijd weer wat op: van de werking van een tillift tot de hygiëne van bereiding van deegwaren in een fabriek. Train de Trainer is een training van vier dagen, waarbij je leert hoe je specifieke leerstof het beste overbrengt en presenteert.

Kun je een voorbeeld geven van jouw aanpak?
Ik ga het liefst eerst bij een klant sfeerproeven op locatie. En aangezien ik nooit nee wil verkopen, kan het zijn dat ik eerst een training voor een klant moet ontwikkelen, als deze nog niet bestaat. Voordat een training begint stuur ik alle cursisten een zogenaamde leerwensenlijst toe. Hierdoor heb ik van tevoren een beeld van de verwachtingen. Dat zorgt trouwens ook wel eens voor verrassingen. Zo ontving ik laatst nog een leerwens van iemand die ‘meer discipline wilde toepassen in zijn vorm van leidinggeven’. Diegene had dus het gevoel dat hij te weinig autoriteit uitstraalde, waardoor zijn boodschap niet goed overkwam. Laten we de Train de trainer cursus even als praktijkvoorbeeld nemen: Omdat de essentie van deze training is hoe je het beste leerstof overdraagt, laat ik cursisten tijdens de training zelf presentaties geven. De cursisten krijgen feedback van elkaar en van mij als trainer. Wat ook erg interessant en leuk is, is dat de cursisten zelf vaak uit verschillende vakgebieden komen. Dus die nemen ook weer ervaring mee die zij tijdens hun feedback met hun medecursisten delen. Zo leren ze veel van elkaar.

Behalve trainingen geef je ook nog les, is het niet?
Dat is inderdaad grappig hoe dat is gelopen. Tijdens mijn studie besloot ik om niet voor de klas te gaan staan en dat is nu precies wat ik wél bij Hogeschool TIO in Amsterdam doe. Twee dagen per week geef ik daar nu de vakken communicatie, commerciële vaardigheden en professionele ontwikkeling én Frans, op verschillende niveaus. Nu moet ik daar wel een kanttekening bij maken, want middelbare scholieren zijn toch iets minder gemotiveerd dan de studenten die een HBO- of MBO-opleiding volgen. Die motivatie is nog groter bij volwassenen in mijn incompany trainingen. Het is echt mooi om te zien hoe professionals, soms in hun vrije tijd, weer in de boeken duiken om zichzelf te verbeteren. Kortom: het verbeteren van de commerciële, professionele en communicatieve vaardigheden van mijn cursisten en de grote afwisseling zijn voor mij de reden dat ik dit vak nog heel lang hoop te mogen uitoefenen!


Hieronder een greep uit de trainingen die Carla Mulder voor MKB Cursus & Training geeft:

Rond het thema communicatie:
Rond het thema sales:
Rond het thema leidinggeven: