Cursusoverzicht Arbo en veiligheid: BHV
MKB Cursus & Training is gespecialiseerd in praktische opleidingen voor het midden- en kleinbedrijf. We bieden een groot scala aan trainingen aan, en bedrijfshulpverlening cursussen (kortweg: BHV cursussen) kunnen hier natuurlijk niet bij ontbreken.
Herhalingstraining bedrijfshulpverlening
€ 244,00
voor MKB-Nederland leden
Basistraining bedrijfshulpverlening
€ 380,00
voor MKB-Nederland leden
Basistraining BHV met e-learning
€ 270,00
voor MKB-Nederland leden
Herhalingstraining EHBO
€ 244,00
voor MKB-Nederland leden
Ploegleider BHV E-learning
€ 825,00
voor MKB-Nederland leden

Levensreddend optreden als bedrijfshulpverlener

Ons motto is: ‘wat je vandaag leert, pas je morgen toe’. Voor de BHV-cursussen kunnen we hieraan toevoegen: ‘wat je vandaag leert, pas je morgen overal toe’. Tijdens je BHV-opleiding leer je namelijk wat je moet doen als je als eerste aanwezig bent bij een ongeval, of dat nu bij je bedrijf is, op de openbare weg of in een thuissituatie. Als bedrijfshulpverlener kan je niet alleen levensreddend optreden, maar je leert tijdens de BHV-(incompany) training bijvoorbeeld ook hoe je een evacuatie in goede banen leidt, branden bestrijdt en om samen te werken met de andere hulpdiensten.

Waarom een BHV-training?

Er zijn vele redenen te bedenken om een bedrijfshulpverlener training te volgen. De hoofdreden is wel dat je leert hoe je moet reageren in een gevaarlijke situatie en dat je tijdens een ongeval EHBO kunt verlenen. Omdat je vaak als eerste ter plekke bent, kan jouw actie soms het verschil maken tussen leven en dood (denk bijvoorbeeld maar aan het gebruik van een AED bij iemand met een hartaanval). Je kunt ook gevaar voorkomen, als je weet waarop je moet letten. Hierbij kan je denken aan brandgevaarlijke situaties, of risicovolle installaties. Door een BHV training of cursus te volgen laat je zien dat je geeft om je collega’s en bovendien is het een pluspunt op je cv.

BHV Cursusaanbod

Alle bedrijven zijn wettelijk verplicht een goede bedrijfshulpverlening te organiseren, waarbij het aantal hulpverleners afhankelijk is van de omvang van het bedrijf. Bij MKB Cursus & Training bieden we verschillende BHV cursussen, waarover hieronder meer. Onze trainingen worden klassikaal en incompany gegeven en duren 2 dagen. Ook is het mogelijk om deels via e-learning te studeren en de opgedane kennis vervolgens te oefenen op een enkele praktijkdag.
BHV’ers die hun certificaat al eerder hebben gehaald, kunnen bij ons terecht voor een (online) herhalingstraining BHV. Hieronder lees je wat onze BHV trainingen inhouden.

BHV-basiscursus

Deze basis bedrijfshulpverleningscursus duurt twee dagen. Tijdens deze cursus leer je hoe je iemand moet reanimeren, hoe je een AED (automatische Externe Defibrillator) moet gebruiken en andere levensreddende handelingen moet verrichten. Daarnaast is er ook aandacht voor ontruimingsprocedures, wat te doen bij brand en hoe je als BHV’er kan samenwerken met de officiële hulpdiensten.

BHV herhaling

Een BHV certificaat blijft een jaar lang geldig. Als het certificaat verlopen is, kan je dus niet langer deel uitmaken van het BHV-team van je onderneming. Daarom is het belangrijk om op tijd een BHV herhalingstraining te doen. Tijdens de herhalingstraining wordt je kennis opgefrist, wordt de theorie nog een keer herhaald en leer je alles over eventuele nieuwe ontwikkelingen in de praktijk. Dit is niet alleen belangrijk voor jou als BHV’er, maar ook voor je bedrijf, omdat iedere onderneming wettelijk moet kunnen beschikken over voldoende gecertificeerde hulpverleners. Je haalt bij ons je BHV herhalingscertificaat binnen 1 dag.

BHV e-learning

Sommige mensen geven de voorkeur aan zelfstudie, in plaats van een klassikale cursus van twee dagen. Voor al deze mensen hebben wij een speciaal BHV e-learningprogramma ontwikkeld. Het voordeel van een e-learning traject is dat je rustig in je eigen tijd en in je eigen tempo kunt studeren. Je leert alle verplichte stof over onder andere brandveiligheid, EHBO en evacuatieprocedures. Als je een onderdeel hebt afgerond, beantwoord je een aantal controlevragen. En zodra je klaar bent met de complete module, plannen we een praktijkdag in, zodat je alle vaardigheden ook in de praktijk kunt oefenen.

Online BHV herhaling

Ook de BHV herhalingstraining kan sinds de corona periode online gevolgd worden. In principe is het noodzakelijk dat iedere bedrijfshulpverlener een praktijkdag volgt voordat zijn of haar certificaat wordt verlengd, maar vanwege de corona crisis is er een uitzonderlijke situatie ontstaan, omdat het niet mogelijk was om in de praktijk te oefenen. Daarom is er nu een uitzondering gemaakt en wordt er bij de online herhaling BHV cursus dit jaar alleen de theorie behandeld, zodat de kennis van de BHV’er toch paraat blijft. Na de verlenging van een jaar is het noodzakelijk de praktijktraining opnieuw te volgen.

Bedrijfsnoodorganisatie 

Ieder bedrijf moet volgens de wet grondig zijn voorbereid op een eventuele noodsituatie of bedrijfsongeval. Voor al deze calamiteiten wordt er een bedrijfsnoodplan opgesteld, waarin alle maatregelen worden vastgelegd. Alle BHV’ers maken deel uit van de bedrijfsnoodorganisatie, eventueel samen met preventiemedewerkers of het crisismanagement team, al naar gelang de grootte van de onderneming. 

Qua risico is ieder bedrijf anders en mede afhankelijk van de activiteit van de onderneming, dus het opstellen van een noodplan blijft maatwerk. Als BHV’er zie je erop toe dat het noodplan actueel blijft en dat iedereen weet wat hem of haar te doen staat bij een noodsituatie.
 

Bedrijfshulpverlening cursuskosten

De kosten van onze cursussen lopen uiteen van 60 euro voor de online BHV-herhalingstraining voor MKB-leden tot 357 euro voor een basis bedrijfstraining BHV.