Cursusoverzicht Arbo en veiligheid: VCA
Iedere organisatie is verplicht zorg te dragen voor de veiligheid en de gezondheid van medewerkers en bezoekers. MKB Cursus & Training verzorgt diverse trainingen op het gebied van VCA.
VCA basisveiligheid
€ 325,00
voor MKB-Nederland leden
VCA-VOL: veiligheid voor leidinggevenden
€ 330,00
voor MKB-Nederland leden
VCA basisveiligheid via e-learning
€ 180,00
voor MKB-Nederland leden
VCA-VOL via e-learning
€ 190,00
voor MKB-Nederland leden
VCA basis via e-learning in het Engels
€ 215,00
voor MKB-Nederland leden
VCA-VOL via e-learning in het Engels
€ 230,00
voor MKB-Nederland leden

VCA cursussen

Onze VCA cursussen geven inzicht in onveilige situaties en de voordelen van veilig werken, voor zowel werknemers als leidinggevenden. Het vergroot de veiligheid op de werkplaats en voorkomt letsel. Omdat het VCA-certificaat steeds belangrijker wordt voor het mogen uitvoeren van bepaalde werkzaamheden, vergroot het ook de kans op nieuwe opdrachten.

Wat is een VCA cursus?

VCA-certificatie staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu volgens de VGM Checklist Aannemers. VCA is bedoeld voor medewerkers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren en/of werken onder risicovolle omstandigheden, met name in de bouw, technische diensten, elektrotechniek en procesbesturing. Er gebeuren helaas nog talloze ongelukken in deze sectoren, soms met een dodelijke afloop. Dit kan je gelukkig vaak voorkomen.

Wat is het verschil tussen een vca diploma en certificaat? 

Een VCA-diploma en een VCA-certificaat, dat is toch eigenlijk hetzelfde? Nee, ze zijn niet hetzelfde. Er zit een klein verschil tussen de twee.
  • Een VCA-certificaat is voor iedere onderneming of bedrijf die voldoet aan de VCA-regelgeving. 
  • Een VCA-diploma behaal je voor jezelf, als werknemer of zzp’er - wanneer je geslaagd bent voor je VCA-examen.

Wat kan je met VCA?

Met een VCA-certificering kun je als bedrijf (en als zzp’er) aantonen dat je voldoet aan alle Europese veiligheidseisen en verplichtingen uit de Arbowet. Hiermee laat je aan potentiële opdrachtgevers zien dat jouw bedrijf betrouwbaar is, en zich houdt aan de wetgeving. Bovendien kunnen opdrachtgevers het als voorwaarde stellen voor een nieuw project. Wanneer je bedrijf een certificaat heeft, kun je deze projecten dus gewoon aannemen.  

Wat zijn de voordelen voor werkgever en werknemer?

Voor werkgevers:
  • Met een VCA-certificering toon je als bedrijf aan dat je een veilige, gezonde en milieuvriendelijke omgeving als prioriteit stelt. 
  • In het geval dat er toch een ongeluk plaatsvindt, ben je niet aansprakelijk omdat jouw bedrijf aan alle veiligheidseisen voldoet. 
  • Je kunt met een VCA-certificaat alle projecten aannemen, zowel Nederlandse als Europese.
Voor werknemers:
  • Je bent je bewust van alle potentiële risico’s in je omgeving, waardoor er minder kans is op ongevallen op de werkvloer.
  • Als zzp’er met een VCA-diploma maak je meer kans bij potentiële opdrachtgevers, omdat je aan kunt tonen dat je volgens de veiligheidsprocedures in de Arbowet werkt.

Is een VCA certificaat verplicht voor werkgevers?

Wettelijk verplicht is het niet, maar het is tegenwoordig wel een voordeel als je over een VCA-diploma beschikt. Als leidinggevende ben je namelijk het aanspreekpunt van het bedrijf. Daarnaast stellen veel leidinggeven het op prijs wanneer medewerkers over een goede basis beschikken, zodat een veilige werkplek voor iedereen gegarandeerd is.

Hoelang is een VCA certificaat en/of diploma geldig?

Een VCA-certificaat is wel 10 jaar geldig. Het is het dus zeker waard om te investeren en een training te volgen! Wanneer je certificaat verlopen is, moet je opnieuw examen doen.

Trainingsaanbod

Er zijn bij ons twee verschillende soorten certificaten die je als werknemer of bedrijf kunt halen: De Basis VCA-certificering voor werknemers, en de VOL-VCA-certificering voor leidinggevenden en zzp’ers. 

Tijdens de training bekijk je presentaties, korte filmpjes en wordt er geoefend met vragen uit proefexamens. De training duurt 1 dag. Zo ben je helemaal voorbereid op het examen en haal je gelijk je VCA-diploma, om het toe te passen in de praktijk.

Liever online leren op je eigen gemak? Dat is ook een optie bij MKB. Je kunt acht weken lang wanneer je maar wilt inloggen op de module, met een handige ingebouwde voortgangsmonitor. In de digitale leerstof zijn veel oefen- en examenvragen verwerkt.

Engelstalige VCA cursussen

Wij bieden onze cursussen ook in het Engels aan. Net als de Nederlandstalige cursussen komen verschillende onderwerpen aan bod met betrekking tot veiligheidsgedrag; taken, rollen en plichten, inspecties en signalering.

Kosten VCA cursus(sen)

Deze bedragen zijn exclusief BTW, maar inclusief accommodatie, koffie, thee, lunch, cursusboek en examen. Bekijk hieronder onze prijzen:
 
VCA basisveiligheid 
Als lid van MKB-Nederland betaal je € 370,-
Geen lid? Dan betaal je € 385,-

VCA basis via e-learning
Als lid van MKB-Nederland betaal je € 155,-
Geen lid? Dan betaal je € 165,-
* Dit examen duurt een uur en is bij de prijs inbegrepen. Na inschrijving ontvang je van ons een voorstel voor de examendatum en -plaats. 

VCA basis via e-learning - Engels
Als lid van MKB-Nederland betaal je € 185,-
Geen lid? Dan betaal je  € 195,-

VCA VOL training: veiligheid voor leidinggevenden
Als lid van MKB-Nederland betaal je € 375,-
Geen lid? ben je geen lid dan € 390,-. 

VCA VOl via e-learning
Als lid van MKB-Nederland betaal je € 165,-
Geen lid? Dan betaal je € 175,-
* Dit examen duurt een uur en is bij de prijs inbegrepen. Na inschrijving ontvang je van ons een voorstel voor de examendatum en -plaats. 

VCA VOL training - Engels
Als lid van MKB-Nederland betaal je € 200,-
Geen lid? Dan betaal je € 210,-

VCA trainingsaanbod

MKB Cursus & Training biedt veel verschillende trainingen aan.

VCA-basisveiligheid

Na de VCA basistraining voldoe je direct aan de meeste eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Potentiële opdrachtgevers weten dat je op het gebied van veilig werken bekwaam bent. 

VCA-basisveiligheid via e-learning

In de online cursus Basisveiligheid VCA zoomen we in op de situaties die relevant zijn voor een meewerkend voorman. Via links en extra bestanden stellen we je in staat om makkelijk veel aanvullende achtergrondinformatie te verkrijgen.

VCA-basisveiligheid via e-learning - Engels

Je VCA-diploma halen? Dat kan ook in het Engels! Met onze Engelstalige e-learning module bereid je je voor op het Engelstalige examen Basisveiligheid VCA.

VCA-VOL training: veiligheid voor leidinggevenden

In deze cursus leer je als leidinggevende je medewerkers te motiveren, te sturen en te corrigeren ten aanzien van veilig werken. Daarnaast leer je verschillende procedures en verdiep je je in uitgebreide modules.

VCA-VOL via e-learning

In de online cursus VCA-VOL passeren allerlei taken van de operationeel leidinggevende op het gebied van veiligheid de revue. Via links en extra bestanden stellen we je in staat om makkelijk veel aanvullende achtergrondinformatie te verkrijgen.

VCA-VOL via e-learning - Engels

De online cursus VCA-VOL geeft inzicht en verdieping in onveilige situaties en de voordelen van veilig werken. Met onze Engelstalige e-learning module bereid je je voor op het Engelstalige examen VCA-VOL.